Strizivojna, prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Bez autora
Mar 06 2024

Strizivojna postaje prvo digitalno selo u Hrvatskoj. Idućih godinu dana IT stručnjaci surađivat će s lokalnim poljoprivrednicima kako bi im pomogli unaprijediti proizvodnju primjenom najnovijih tehnologija.

Izvana običan traktor s prskalicama, unutra opremljen uređajima koji paze na pravilno tretiranje svakog reda usjeva. Vode brigu i o tome da nijedan red ne bude preskočen.

- Štediš na otrovima, ne da štediš nego ih ne bacaš bez veze otrove ili herbicide, da ne ponavljaš, jer nije dobro ni ponavljat, jer zna se dogodit da budu agresivni herbicidi da kultura strada isto, istaknuo je Nikola Degmečić, Strizivojna.

Stradalo je ljetos Degmečićima mnogo toga u olujnom nevremenu, no stali su brzo na noge zahvaljujući i novim tehnologijama.

Sin Antun veliki je ljubitelj dronova, čiji potencijal itekako iskorištava.

- Iz zraka nam se puno bolje vidi što je, jesu li glodavci napali, ne moramo se šetat po njivi toliko. Povaljan nam je cijeli bio suncokret, 70 posto je bilo povaljano od one oluje. Nismo mogli vidjeti dok ne uđemo u njivu. I onda sam ja digao drona i vidio koliko je to zapravo sve orošeno, naglasio je Antun Degmečić, Strizivojna. 

Većina poljoprivrednika ovdje ima iskustva s digitalnim alatom. No mnogo je toga potrebno za stvarnu digitalnu promjenu hrvatskog sela i generacijsku obnovu.

Strizivojna nije odabrana slučajno.

- Osječko-baranjska županija je među prve tri hrvatske županije što se tiče udjela mladih poljoprivrednika u ukupnom broju. Dakle, to je jedan važan preduvjet, da imamo dovoljan broj onih koji su spremni preuzimati nove vještine, koji su inovativniji, kreativniji, uvijek su mladi takvi, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uskoro će se otvoriti natječaj isključivo za mlade poljoprivrednike. I tako mlade se želi zadržati na selu i učiniti im poljoprivredu atraktivnijom.

Digitalno je preciznije, učinkovitije i, na kraju - isplativije. Rješenja ima za svačiji džep, kažu u tvrtkama koje su ih došle ponuditi.

- Postoji različiti stupanj zrelosti određenog poljoprivrednika pa onda prema tome treba prvo malo popričat, shvatit što mu treba i onda reći OK, ovo je za tebe ili nažalost nije. Mi smo i poljoprivrednici, mi imamo svoju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, dakle nismo oni koji samo pričaju, naglasio je IT stručnjak i poljoprivrednik Igor Frljužec.

Ratari i stočari biraju ono što im treba, a prve rezultate suradnje poljoprivrednika Strizivojne i IT-jevaca trebali bi biti vidljivi za godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik